Wat is er te doen…

Wat is er te doen in de omgeving

In Aups en omgeving is er veel te zien en te doen. In Aups zelf is het ’s zomers gezellig druk op de vele terrasjes in het centrum. En gedurende het hele jaar zijn er op woensdag- en zaterdagochtend de traditionele Provençaalse markten terwijl in de maanden november tot februari er elke donderdagochtend een truffelmarkt is.

Aups (“Alpen” in het Occitaans) ligt aan de poorten van de Verdon op de eerste uitlopers van de Alpen, zo’n 500 meter boven de zeespiegel. Op een afstand van 60 km van de zee en 80 km van skigebieden, leeft het stadje in mediterrane stijl in een zeer gezond klimaat. De vegetatie bestaat voornamelijk uit Aleppo dennen, steeneiken  en olijfbomen in de vlakte. De stad maakt sinds 2000 deel uit van het Regionale Natuurpark van de Verdon en sinds 2014 van de ‘Communauté de Communes Lacs et Gorges du Verdon’ (CCLGV). Aups zelf heeft enkele interessante historische overblijfselen uit de 11e tot de 16e eeuw: vestingmuren, ruïnes van een versterkte burcht, klokkentoren, gotische kerk… Wandelend door de oude pittoreske straatjes van het dorp, kunt u prachtige, oude deuren bewonderen, fijn bewerkte lateien, middeleeuwse huizen, oude fonteinen en enkele prachtige zonnewijzers. Aups is ook een perfecte uitvalsbasis voor lange wandelingen door de prachtige omgeving. Voor meer informatie en door ons geteste wandelingen, zie Wandelingen rond Aups.

Binnen ongeveer 15 minuten per auto bereikt u het prachtige Lac de Sainte-Croix. Het meer is ontstaan dankzij de bouw van een stuwdam in 1974 in de loop van de Verdon. Dit meer, gelegen tussen de Alpes-de-Haute-Provence en de Var, is zonder twijfel een van de mooiste en populairste van de Provence. In de zomerperiode worden de oevers bestormd door toeristen en plaatselijke bewoners die een beetje frisheid komen zoeken aan de waterkant. Het landschap rond het meer is prachtig, tussen eiken en dennen, de heuvels van de Haut Var, het plateau van Valensole en de Gorges du Verdon.

Op het meer zijn vele wateractiviteiten mogelijk: kajakken, stand up paddle, waterfietsen en zelfs zeilen.

Iets verder gelegen vind u de Gorges du Verdon. De Gorges du Verdon is de op een na grootste kloof in Europa, uitgesleten door de rivier de Verdon over een lengte van 25 km met steile rotswanden van, op sommige plaatsen, meer dan 1 km diep en vormt de natuurlijke grens tussen de Var en de Alpes-de-Haute Provence.  Zij wordt beschouwd als een van de belangrijkste natuurgebieden van Europa. Er is een rijke flora van meer dan 1500 soorten planten en bijna alle soorten roofvogels in Frankrijk te vinden.

Verder in de omgeving:

Salernes is bekend om zijn keramiek en staat bekend als een van de kenmerkende stadjes van de Provence. Het stadje is gelegen op de flank van een heuvel in de vallei van de Bresque, waar de twee rivieren Pelicourt en Grave samenkomen. Het stadje biedt alles wat je van een van de mooiste stadjes in de streek mag verwachten: mooie, oude straatjes; indrukwekkende gebouwen en een prachtige kerk uit de 11e eeuw. Er zijn ook enkele gezellige terrasjes waar je tijdens de warme zomerdagen kunt afkoelen onder het genot van een koud drankje.

Sillans-la-Cascade biedt een aangename wandeling van 800m te midden van gigantische, honderd jaar oude platanen welke uiteindelijk leiden naar een prachtige waterval van 42m hoog.

Villecroze met haar rotswoningen is meer dan de moeite waard om te bezoeken. Deze rotswoningen staan bekend als de ‘Grottes Troglodytes’, die in de zomermaanden bezocht kunnen worden. Zo worden er rondleidingen georganiseerd waarbij een deskundige gids u alles vertelt over de geschiedenis van deze bijzondere rotswoningen.

Cotignac aan de voet van een tufsteenrots is uniek. De huizen zijn doorgaans zeer netjes gerestaureerd en ingericht in een typisch Provençaalse stijl. Net als Villecroze heeft  Cotignac ook troglodyte woningen. Vanaf de top van de rots heeft u zicht op een prachtig panorama van terrasvormige heuvels met olijfbomen, cipressen, dennen, eiken en andere mediterrane vegetatie onder een blauwe hemel. De steegjes en calades van Cotignac leiden naar kleine pleintjes waar de authenticiteit van de plaats bijna altijd wordt gerespecteerd.

Thoronet met haar ‘Abdij van Thoronet’ is een wonder van Cisterciënzer architectuur, tegenwoordig geclassificeerd als Historisch Monument. Gebouwd tussen 1160 en 1230, door de monniken van Tourtour, staat ze te midden van – bijna- een nog ongerepte natuur. De sereniteit van de abdij biedt u een moment van meditatie en rust. Ver van de gebruikelijke drukte van toeristische trekpleisters maakt u een sprong terug in de tijd en ontdekt u de leefomgeving van de monniken die hier in de 12e eeuw leefden. De abdij is een must om te bezoeken wanneer u de streek gaat ontdekken.

Côte d’Azur
Tussen zee en bergen, van de Middellandse Zeekust, tussen Saint-Tropez en Menton, van de Provençaalse rivieren tot de bergmassieven van de Mercantour, is de Côte d’Azur een land van contrasterende landschappen. Hier vind u de steden Nice en Cannes die over de hele wereld bekend zijn. De schoonheid van haar stranden,  de luxe van haar paleizen, de invloed van haar festivals en de faam van haar artiesten vormen een harmonieus evenwicht met de bossen en de groene valleien van het hooggebergte, de rode daken van oude, hooggelegen dorpen en de geel bloeiende mimosa.

Volg ons op Facebook of Instagram